Cenaclul „Noduri şi Semne”: Jurnal invers

Cenaclul „Noduri şi Semne”: Jurnal invers
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În textele prezentate, Simona Vartolomei atenţionează cititorul încă de la început: „Ce veţi citi aici nu este un jurnal. Nici eseu, nici poezie, nici poveste. Este atât de adevărat, pe cât de inventat este. Ia-mă de mână şi coboară scările înspre trecut. Nu uita, deschide un app şi tastează titlurile pieselor din paranteze. Ascultă-le, închide ochii şi citeşte mai departe, în tine”.

Aşadar, autoarea prezintă mai multe texte scurte, scrise de-a lungul anilor, cu titluri în limba engleză - ”Silence”, ”The unsuspecting things”... - însoţite de melodiile propuse - Hugh Laurie „Kiss of fire”, Blink 182 „I miss you”.

Scrierea - pe alocuri, cu accente de digresiune - relevă un stil literar îngrijit, presărat cu retorism, fineţe, ironie... Autoarea are în intenţie să publice textele în volum.

„Textele mai vechi sunt mai bune. Scufundarea în Spinoza, Derrida şi Eco nu face altceva decât să tulbure apele ca să pară mai adânci. Au încărcătură emoţională. Sunt curios cum vor arăta împreună şi cum vor fi receptate de cititori.” (Radu Vartolomei)

„Mi-a plăcut ideea titlului; textele au profunzime şi sensibilitate.” (Adrian Talabă)

„Apreciez textele. Eu citesc cu plăcere asemenea scrieri.” (Ionuţ Dragomir)

„M-a dus cu gândul la Memoria focului a lui Eduardo Galeano - prin firescul interpunerii unor compoziţii scurte și diversificate. Textele sunt atractive, au încărcătură filozofică și unele pasaje literaturizate ce-i evidenţiază forţa descriptivă și stilistică, precum și o ironie fină, cu tente de absurd bine dozat între paradox și un joc subtil al contrariilor. Recomand ca subtitlurile scrise în limba engleză să fie traduse și în limba română (eventual, între paranteze). Remarcabile nostalgia meditativului și lirismul unor pasaje (ex.: Tăceri lungi şi câţiva nori gri. Un fel de linişte ca de mormânt, ca de stat pe o piatră şi vorbind cu altele. Întrebări mute şi răspunsuri absente. Un zbor lin deasupra unui cuib de cuci. Am chef de filme vechi, văzute, de piese ascultate şi ieşite din modă, de căni de ceai pe jumătate reci, de senzaţia că îmi răspunzi atunci când te strig. Am chef de ploaie și de cuvinte spuse cu ochii)”. Hugh Laurie „Kiss of fire”

„Textele prezentate îmi creează o sinestezie de stări prin melodiile propuse de autoare, prin căldură, mirosuri, sentimente, idei... Amestecate, dau senzaţia de confuzie, de lipsă de rânduială. Dar nu este aşa: autoarea reuşește să le îmbine armonios şi să creeze stări meditative.” (Diana Balmuș).

Următoarea întâlnire va avea loc după sărbătorile de iarnă, pe 13 ianuarie, la sediul cotidianului „Viaţa liberă“, la ora 18,00, când va citi Radu Vartolomei

Citit 1838 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 08:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.